Σχολείο

Στην παρακάτω λίστα μπορείτε να δείτε όλα τα διαθέσιμα άρθρα για το Σχολείο.

Ιστορίες σχολικού εκφοβισμού

Παρακολουθήστε αποσπάσματα που αφορούν το σχολικό εκφοβισμό. Πώς το βιώνει ο θύτης και πώς το θύμα;

Τα προφίλ μάθησης των μαθητών

Έχουν καταγραφεί 4 κατηγορίες μαθητών με βάση τους τρόπους που μαθαίνουν: α.ο ενεργητικός, β.ο στοχαζόμενος, γ.ο θεωρητικός, δ.ο πειραματιζόμενος μαθητής

Στρατηγικές επικοινωνίας εκπαιδευτικών με γονείς

Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί παλεύουν να αναπτύξουν σχέσεις συνεργασίας και ένα αίσθημα «από κοινού συμμετοχής» με τους γονείς των μαθητών τους. Σε αυτούς τους μεταβαλλόμενους καιρούς καλούνται να διευρύνουν τις δεξιότητες αποτελεσματικής επικοινωνίας με πολλούς φορείς, ανάμεσα στους οποίους είναι οι γονείς. Παρακάτω αναλύονται κάποιες στρατηγικές αποτελεσματικής επικοινωνίας.

Σημασία επικοινωνίας σχολείου και οικογένειας

Η καλή επικοινωνία μεταξύ σχολείου –γονέων είναι σημαντική γιατί ωφελεί όλες τις πλευρές. Οι γονείς, οι δάσκαλοι αλλά περισσότερο οι μαθητές μαθαίνουν και εξελίσσονται μέσα απο αυτή τη σχέση.

Η σημασία της πρώιμης παρέμβασης

Τα παιδιά αναπτύσσουν δεξιότητες κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους, όπως η κατακτηση της ομιλίας ή του περπατήματος. Μερικά παιδιά περπατούν πιο νωρίς ή πιο αργά από άλλα ενώ κάποια άλλα κατακτούν την ομιλία με πιο αργούς ή γρήγορους ρυθμούς. Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά ακολουθούν μία συγκεκριμένη διαδικασία ανάπτυξης. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις. Ορισμένα παιδιά αναπτύσσονται με πιο αργούς ρυθμούς και δεν ακολουθούν την προβλεπόμενη πορεία. Όσο γρηγορότερα εντοπιστούν αυτές οι καθυστερήσεις, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η βοήθεια που θα μπορέσουν να προσφέρουν οι γονείς και όλοι όσοι φροντίζουν το παιδί.

Σχολική Βία: Ποιός είναι ο ρόλος του σχολείου;

Στη βιβλιογραφία αναφέρεται οτι τα περιστατικά σχολικής βίας καλύπτουν πια το μεγαλύτερο μέρος των σχολικών διαταραχών (Mayer & Furlong, 2010). Στην Ελλάδα σημειώνεται ότι το 10-15% των μαθητών πέφτει θύμα κάποιας μορφής βίας στο σχολείο.